Kjøttkaker i brunsaus
…er ikke meget lett å lage. Det fikk jeg erfare i går. Med mamma i øret (takk Gud for headset!) fra begynnelse til slutt, klarte jeg å konstruere noe kjøttkakeslignende av 500 g Gilde kjøttdeig, fire forskjellige kryddersorter (b.l.a muskat og ingefær), potetmel og gudene vet hva. Saus ble det også. Poteter hadde jeg aldri tilberedt før, skjønt jeg ”ofte” hjalp mamma å skrelle herslighetene (jeg har mildt sagt aldri satt særlig pris på potet. Derfor er brunsaus en god oppfinnelse). Med på tross av en sulten mann i stua, og en ivrig mor på øret, og tre forskjellige kjeler som sprutet og kokte og freste og boblet over på en gang, klarte jeg meg ganske bra! Og selv om det var kjøtt og krydder bortover benkene og meljevning oppover vegger og armer og ansikt, ble alt - velsignet være min mor - ferdig samtidig. Ektemannen ble fornøyd og jeg var den stolte kone. Det var en traumatisk opplevelse å lage kjøttkaker for første gang, men var det vært det? Kanskje…
Ingrediens:---------Betydde for meg før:---------------- Betyr for meg nå:
Potetmel..................Lindret kløe fra f.eks myggstikk........Passer på at kjøttkakene henger sammen
Ingefær....................Ingefærøl.........................................Krydder som setter smak på kjøttet
Potet........................Noe ekkelt........................................Noe som bruker lang tid på å koke ferdig
Sjy............................???....................................................Kan brukes i sausen om du ikke har kraft
Meljevning...............Lim...................................................Lim (ikke noe særlig å få i ansiktet).
Sukkerkulør.............Noe som het ”negro” før....................Herlig måte å jukse fram fargen i sausen

Ser du, man lærer så lenge man lever!! - Der det er det liv er det håp. Og jeg har ikke tenkt å gi meg før jeg kan lage minst 12 retter – utenat!!
7 kommentarer:
Wow.. jeg er målløs!
Godt jobba, Vic!!
Selv JEG har ikke lagd kjøttkaker og brun saus fra scratch før. ;)
ååå - tenk det du lotte! Kanskje jeg kan lære deg? Vi skulle hatt en husmor-klubb:) He he...
Gleder meg til å møte deg i dag!
Føle me såm dejnn husmora e no! Å e e ikkje jift ejnnda ængång... :p
Har ca 1 års fartsti me kjøttkaka å brunsæus e no, så d byjnna å bli...
Laga d sænast på Torsda`n, av 2250 gram Gilde kjøttdeig. Må ha litt å frys ne vøttø...
Går litt kjøttkaka me 2 onga i huse... Utruli ka`n lære når`n må laga meddag t 4! E tok hinte dejnn gången ho Helene sa t me...
"Næi Torild, ikkje kjøttdei å spagætti ijænn i dag å, d e fjærde gangen na uka" Hehe...
Torild.
He he! Det høres ut som du trives å være stemor, Torild!!Jeg er ikke like god på kjøttkaker som deg, tydeligvis:) Fryser ned og greier du da!! Vel, jeg har ingen barn rundt meg, så jeg får være tålmodig og lære meg flere kokkekunster nå som jeg har tid til det!!
Min kjære søte Victoria :D selv om du svidde Te vannet når vi bodde samen,så veit jeg at du kan om du vil,og jeg har aldri tvilt et sekund på at du vil bli like flink som Ingeborg en dag!! ;)
Klem og nuss på kinnet
E føle me d da! Kjøttkaka va ejtt sjikkeli framskritt får me asså!
Når du ska prøv nå nyjtt, kajnn du bære tænk "E grejdd å laga kjøttkak, så da græie e iværtfajll ta" Ejll nå sånnt... Hehe... E laga ikkje så mange kompliserte rætta akkurat da...
Bli æn del pasta, men me litt variasjon, i stede får dejnn frykta jænnganger`n me kjøttdeig... Å så e d gått me pitabrø me biffstrimla stækt i olje å kryjdder, me friske grønsaker, rømme å tacosaus... Prøv d! :D
E har vårre hejlldi å fujnne me æn majnn såm e gått oppdratt, me goe kunskapa på kjøkkene! D jælpe!
Torild.
Det er akkurat det jeg håper på...At jeg skal bli like flink som mamma en dag...Øvelse gjør mester, som vi alltid har sagt.
Torild:
Takk for tipset! Høres godt ut, og veldig kjekt å høre at kjøttkaker kan sette standaren for resten av matlagingen:)
Legg inn en kommentar